De verhalen

De eerste verhalen uit deze bundel verschenen eind jaren '60 en de laatste komen uit de bundel Een goed verhaal (2009) en waarmee ze zowel voor de Libris Literatuurprijs 2010 als de Gouden Uil 2010 genomineerd werd. Ook zijn een aantal niet eerder gebundelde verhalen opgenomen. Haar verhalen, ook de oudste, zijn opvallend tijdloos en ze wordt geroemd als ‘koningin van het korte verhaal’.

uit recensies:

Wie op vakantie een fraai leesboek mee wil, stopt De verhalen van Mensje van Keulen in de koffer. (...) Ze weet in ieder verhaal de verborgen, minder charmante eigenschappen van de medemens bloot te leggen. Pijnlijk, maar noodzakelijk voor ware literatuur.
- Fleur Speet in De Morgen (de hele recensie is hier in pdf-formaat te lezen)

De vijfhonder pagina's dikke bundel waarin haar prestaties op de korte baan ter gelegenheid van veertig jaar schrijverschap zijn verzameld, laat zien dat ze inmiddels een virtuoos in het genre is. In nog een twintig pagina's weet ze een drama op te roepen waarvoor menig ander auteur minstens de tienvoudige omvang nodig zou hebben, plus een flinke dosis psycholiserende uitleg.
- Jaap Goedegebuure in FD Persoonlijk

In die veertig jaar bouwde Mensje van Keulen een uniek en volstrekt eigenzinnig oeuvre op. Tussen haar daverende entree in de letteren, waarna ze meteen 'een ontdekking' werd genoemd, en haar laatste boek, dat voor maar liefst drie literaire prijzen werd genomineerd, liggen 23 werken: romans, verhalen, kinderboeken, een dagboek en andere non-fictie.
- Jacqueline de Jong in Boek (het hele interview is hier in pdf-formaat te lezen)