Olifanten op een web

(autobiografische roman/kroniek, 1997)

Het boek dat Mensje van Keulen heeft geschreven naar aanleiding van de dood van haar moeder. Een boek waarin ze op intense wijze haar relatie met haar moeder, haar familie en haar verleden schetst. Het resultaat is een universeel verhaal met een schat aan belevenissen dat zowel de grote liefde en verbondenheid alsook de tegenstellingen en spanningen tussen moeder en dochter verwoordt.

uit recensies over Olifanten op een web:

Tot in de details leren we het gezin kennen, het wel en wee van de vele ooms en tantes, de anekdotes. Prachtig. Maar veel mooier nog zijn de beschrijvingen van haar moeder, die krachtige onbaatzuchtige vrouw, getekend door sop en poetsgerei, en het aardappelmesje dat 'door de jaren heen een klein web in haar duim had geëtst'. [...]Van Keulen veracht de dood: voor haar geen gezeur in de trant van ' je moet aanvaarden, respecteren, die hele zeik-rimram die elkaar tot troost toevoegen. Van Keulen daagt de man met de zeis uit, ze strijdt met hem[...]Olifanten op een web is een heel warm boek. Om zo'n van liefde en respect overvloeiende verhouding met je moeder gehad te hebben is iets om jaloers op te zijn. Dat is lang niet iedereen gegeven.
- Doris Grootenboer in Algemeen Dagblad.

Zo doodgewoon als het leven met z'n kleine en grote teleurstellingen is dat Mensje van Keulen in dit boek beschrijft, zo duidelijk is het ook dat haar moeder een voorbeeld voor haar literatuur is, met die afkeer van alles wat opgeblazen en spectaculair is. Raak, juist in z'n eenvoud, is Van Keulens schildering van haar milieu [...] een terecht monument voor onopgesmukte eenvoud[...]Een van de hoofdstukken in Olifanten op een web heet 'Omdat het hart de pen beweegt'. Beter had de inzet van dit boek niet uitgedrukt kunnen worden.
- Rob Schouten in Trouw.

Mensje van Keulen was tijdens het schrijven kwaad, zo kwaad dat Olifanten op een web zelfs een boosaardig boek is geworden. [...]Boos op alles en iedereen. Maar vooral op de dood.
- Johan Diepstraten in De Stem.

Haar eerste autobigrafische boek. Komisch en gevoelig, maar nooit over het randje. Ik geef toe, ik ben een fan van Mensje, maar dit boek zal iedereen aanspreken. Omdat het gaat over iets waar we allemaal mee worstelen: familie, jeugd en gemiste kansen.
- MdG in Viva.

Een mooie kroniek, ragfijn en ingetogen, en een schitterende ode aan een moeder.
- Marjo van Soest in Opzij.

[een fragment van Olifanten op een web]