Polle de orgeljongen

(1987, met illustraties van The Tjong Khing. Om voor te lezen voor kinderen in de onderbouw, om zelf te lezen vanaf ongeveer acht jaar)

In een paleis met een geel pannendak wonen twee zusjes: Mora en Alma. Mora is zo hebzuchtig en jaloers dat ze met de dag gemener wordt. Zo gemeen dat Alma haar zoontje Polle maar liever in veiligheid laat brengen, bij een reuzenechtpaar, ver buiten de stad. Wanneer Polle later, groot geworden, terugkeert naar het paleis, weigert Mora hem de toegang. En dat terwijl Polle weet dat zijn moeder in het paleis doodziek ligt. Hij bedenkt een plan: sindsdien wordt hij Polle de orgeljongen genoemd.

De mening van een paar andere mensen, recensenten, over Polle de orgeljongen:

Een klein, goed verteld verhaal, tamelijk traditioneel van inhoud. [...] Dankzij een reusachtig orgel loopt alles toch nog goed af. Beter zelfs dan je in een sprookje zou verwachten.
- Rindert Kromhout in De Volkskrant

Een sfeervol sprookje, waarin liefde voor de muziek een belangrijke rol speelt. Het taalgebruik is niet altijd even gemakkelijk, maar heel zorgvuldig gekozen. De fijne zwart-wit tekeningen van The Tjong Khing dragen veel bij aan de sfeer van het boek.
- De Schoolmediatheek