Vrienden van de maan

(1989, met illustraties van Juliette de Wit. Nienke van Hichtumprijs 1991. Vanaf ongeveer 9 jaar)

In een kasteel, ver van hier, verlangt Landolino, de jongste vampier, naar bloed. Hij heeft het nog nooit geproefd en snakt naar een slokje. De akelige vampiervrouwen om hem heen hebben genoeg van zijn dorstige gezeur en Luzabel, Landolino's mooie moeder besluit naar het westen te vliegen en een sappig meisje voor hem te halen. Na de nodige moeite lukt het haar om de niets vermoedende Anneke te ontvoeren. Eenmaal in het kasteel, blijkt dat Landolino niet de enige is die dorst heeft.

Andere mensen vinden er dit van:

Wat graaf Dracula voor volwassenen is, is de jonge graaf Landolino voor de jeugd van tien jaar en ouder. Vrienden van de maan is niet alleen griezelig, het bevat ook een flinke dosis humor. Prachtig zijn de dialogen en rake opmerkingen, zoals de reactie van vader Morlando op een gedicht van zoonlief: 'Hij haalt fantasie en werkelijkheid door elkaar... Kortom, een dichter.'
- Haagsche Courant

Een kinderboek dat in zijn uit kwaadaardigheden opgebouwde spanning het werk van Roald Dahl naar de kroon steekt.
- Max Pam in HP/De Tijd

Wie van vampierenverhalen houdt, vindt dankzij dit boek uitstekend leesvoer. Na een paar bladzijden wordt men al volledig meesgesleept op het meeslepende ritme van een huiveringwekkend en spannend griezelverhaal. [...] ...niet geschikt voor tere kinderzieltjes.
- Jeugdboekgids

De aandacht voor details, de prachtige beschrijvingen, de geestige dialogen: Vrienden van de maan mag een voorbeeld heten van het soort kinderboek dat zowel kinderen als volwassenen in gelijke mate weet te boeien. Over het literaire gehalte is iedere discussie overbodig.
- Jan Campertstichting, juryrapport Nienke van Hichtumprijs