Het andere gezicht - (verhalenbundel, 2003)

Shortlist Ako-Literatuurprijs (2003)
Longlist Libris-Literatuurprijs (2004)

Op 1 maart 2003 verscheen de gebonden uitgave van ‘Het andere gezicht’. In 'Het andere gezicht', de eerste verhalenbundel van Mensje van Keulen sinds 1983, komen alle aspecten van haar vertelkunst aan bod.De bundel bevat mysterieuze verhalen, maar ook weergaloze uitsneden uit het dagelijks leven, die in hun warme realisme doen denken aan het allerbeste van Raymond Carver.

Inderdaad zijn de dialogen waarachtig, zijn deze uitgebeende verhalen dwingend geschreven, is het opgeroepen verdriet vaak peilloos, is de suggestie knap aangewend. Maar de grote kracht van deze verhalen is dat de tragiek en de horror - vaak vallen ze samen - onder je huid gaan zitten (...) Meesterschap (...) Het andere gezicht toont nog eens hoe dom degenen zijn die zich blind staren op een brede roman en daarmee voorbijgaan aan de genietingen die het korte verhaal kan bieden.
- Jeroen Vullings in Vrij Nederland

Zachtzinnig wrang en gevoelig geestig. Een sieraad van onze literatuur.
- Ton Verbeeten in De Gelderlander

Voor deze verzameling verhalen nemen wij onze hoed diep af. De uitgever waagt de vergelijking met de keizer van het korte verhaal, Raymond Carver, en dat is ditmaal eens niet te boud gesproken. Een geraffineerde opbouw wordt steevast gevolgd door een uiterst suggestief einde.
- HP/DE TIJD

Mensje van Keulen beheerst het verhaal als weinig anderen (…) De techniek is beproefd: weglaten, omcirkelen en dan onverhoeds toeslaan. Maar doe het maar eens zo beheerst en doeltreffend als zij dat doet. Koelbloedig, maar nooit zonder mededogen.
- Aleid Truijens in De Volkskrant


Mooi en subtiel (…) Want zo is het wel met de hoofdpersonen van Mensje van Keulen: ze zijn liever alleen dan dat ze zielig gevonden worden en zitten, als het erop aankomt, niet bij de pakken neer. Dat is, denk ik, meteen ook de kracht van al haar verhalen en romans die loodzwaar zijn en luchtig tegelijk, ernstig, maar vaak ook geestig, broodnuchter, maar ook heel lichtjes zwevend soms.
- Janet Luis in NRC Handelsblad


Een boek vol goede verhalen lezen blijft een feest: in elk verhaal andere mensen en andere gebeurtenissen. Het andere gezicht van Mensje van Keulen is zo’n bundel mooie miniaturen. (…) In elk verhaal staat er wel een typering die je even doet stoppen met lezen uit bewondering voor de sublieme taalbeheersing.
- Menno Schenke in Algemeen Dagblad

Situaties worden fijnzinnig geënsceneerd als dramaturgische pareltjes (…) Of van Keulen nu vertelt over het levenslange lijden van en verminkte vrouw, over het bevreemdend mededogen van een poetsvrouw voor haar bazin of over de walg van een au-pairstudente, altijd combineert ze de precieze lengte met het bijhorende tempo van sprookjesachtige miniatuurtjes als ‘De plankenvloer’ of ‘Prima la musica’ tot de spannendste eenzaamheid van ‘Niemandsland’
- Olivier Braat in Focus Knack

Ik weet niet wat het is, maar ik smul ervan, van deze verhalen en van deze wijze van vertellen. Het is zo raak, zo midden in de roos, zo exact neergezet en dodelijk getroffen, beter bestaat niet, erger kan niet, mooier hebben we niet in huis.
- Koen Eykhout in Dagblad De Limburger

Ondanks al dat realisme is de bundel nergens kil. Integendeel: het is warm, sfeervol en van een breekbare schoonheid.
- Marie Claire

Dat klinkt zorgelijk allemaal, maar zoals altijd heeft Mensje van Keulen een lichte, montere toon weten te treffen, die deze verhalen van hun zwaarte verlost. Bovendien zorgt het thrillerelement dat ook deze keer royaal aanwezig is, voor een aangename dosis spanning en sensatie.
- Opzij

Het odium van binnenhuisrealiste heeft de schrijfster allang van zich afgeworpen. (…) De verrassing is vaak gebaseerd op een plotselinge kanteling van de verwachting van de lezer. Zoals in het eerste verhaal de verminkte hoofdpersoon plotseling resoluut uit haar slachtofferrol stapt, wordt de lezer vaker beetgenomen. (…) Maar los van de psychologie, zijn haar nieuwe verhalen vooral een groot plezier om te lezen. Vakkundig, trefzeker, vol mensenkennis, humoristisch en met een olijke draai aan het eind.
- Jan-Hendrik Bakker in Haagsche Courant

[een fragment uit Het andere gezicht]