Van Aap tot Zet

omslag nieuwe versie

Van Aap tot Zet
(Gedichten, 1990. Met illustraties van Jan Jutte)

De zesentwintig gedichten in Van Aap tot Zet zitten vol verrassingen. Het zijn ook zesentwintig avontuurlijke verhaaltjes. Over Bertus Bok, Gerda Geit, Nina Neushoorn, Tony Tijger, Victor Vleermuis en allerlei andere bijzondere of dwaze dieren. Ieder van hen is sprekend en ongeflatteerd geportretteerd door Jan Jutte.
Een alfabet dat je meer dan vijfentwintig keer (voor)leest.
Van A tot Z.

In de krant hebben ze er dit over geschreven:

Mensje van Keulen heeft zesentwintig kunstige, grappige dieren in elkaar gezet waar verweg nog wel iets dierlijks in doorklinkt, maar als lezer wordt je aandacht getrokken van het beest naar al die woorden waarin de sleutelletters voorkomen, en ben je benieuwd of het de schrijfster lukt om een enigszins kloppend rijmverhaal te verzinnen rond dat beest met die bepaalde beginletter. Een taalkunstje waar dieren vanwege hun mooie namen heel goed inpassen en waardoor ze zelfs een bizar eigen leventje op die ene pagina die ze toebedeeld krijgen, gaan leiden.
- Aukje Holtrop in Vrij Nederland

Knappe miniaturen, waarin heel overtuigend met letters en klanken wordt gegoocheld.
- De Gelderlander


Met Alfons Aap, Daan Dromedaris, Francina Fazant en Pollie Paard voert Mensje van Keulen, ondersteund door de tekeningen van Jan Jutte, een vrolijke beestenboel ten tonele. In nonsensverzen van twintig regels, met twee extra aan het slot voor een soort pointe, probeert ze de letter die aan de beurt is zoveel mogelijk kansen te geven: 'Wijnand Walvis was de weg kwijt, arm warhoofdig waterdier'. Tegelijkertijd weet ze in haar inventief poëtisch knutselwerk ritme en beweging te behouden, zodat de grappige verzen goed 'bekken'.
- Bregje Boonstra in Oorspronkelijke Nederlandse ABC-boeken in de twintigste eeuw

De vijfde druk is eind juli 2001 bij uitgeverij Atlas verschenen.