orkestje

Vlaardingen
Boekenfeest Vlaardingen
foto © Ruud Ham


signeren
foto © Ruud Ham


signeersessie

signeersessie
boeken via sss

5 hoogtepunten opnieuw uitgegeven

Naar aanleiding van de toekenning van de Constantijn Huygens-prijs brengt Uitgeverij Atlas Contact vijf titels opnieuw uit: Bleekers zomer, Olifanten op een web, De verhalen, De gelukkige en Liefde heeft geen hersens. Klik hier om de folder in te zien.


Constantijn Huygens-prijs 2014 voor Mensje van Keulen

Van Keulen krijgt de Huygens-prijs voor een oeuvre dat volgens de jury getuigt van een 'buitengewoon technisch meesterschap': 'Al haar verhalen zijn met precisie en fijnzinnigheid gecomponeerd, ogenschijnlijk zijn ze gewoon en alledaags, maar de typische Mensje- van-Keulenverbeelding geeft er steevast een verrassende lading of onverwachte wending aan.'

Met de Huygens-prijs mag Van Keulen de belangrijkste stimuleringsprijs in ontvangst nemen van alle Jan Campert-prijzen die jaarlijks door de gemeente Den Haag worden uitgereikt.Zand vertaald

Het korte verhaal Zand is als Sand verschenen bij Words Without Borders in de vertaling van Ina Rilke: Words Without Borders.


Lijstduwer Partij voor de Dieren

Mensje van Keulen is lijstduwer voor de Partij voor de Dieren (nr. 24 onder haar meisjesnaam Van der Steen M.F.) bij de Europese Parlementsverkiezingen op 22 mei 2014. Andere lijstduwers zijn o.a. A.F.Th. van der Heijden, Jan Siebelink, Maarten Biesheuvel, Redmond O' Hanlon, Annemarie Postma, J.M. Coetzee


Liefde heeft geen hersens op shortlist Opzij Literatuurprijs 2013


Opium TV

Naar aanleiding van de nominatie van Liefde heeft geen hersens voor de Opzij Literatuurprijs, werd Mensje van Keulen geïnterviewd voor het programma Opium. Het interview is hier nog te zien.


Van tiplijst naar toplijst

Liefde heeft geen hersens staat inmiddels op de toplijst van AKO Literatuurprijs 2012,
zie www.akoliteratuurprijs.nl. Op die site vindt u inmiddels het juryrapport, maar u kunt het rapport ook hier in pdf-formaat downloaden.


Opium

Liefde heeft geen hersens kwam als winnaar uit de bus via de poll op de Opium Facebookpagina en zal als boek van de maand bij de live-uitzending van Radio Opium worden besproken door een panel op zaterdag 2 juni (14.30 - 16.30) .


R.A.T.T.I de musical

Zaterdag 12 mei gaat de musical naar het boek Meneer Ratti in première. Voor meer informatie: www.boinktheaterproducties.nl


lezentv.nl

Op lezentv.nlis een interview met mensje van Keulen over haar nieuwe roman Liefde heeft geen hersens te zien. Zie www.lezentv.nl.


De vierde druk van Liefde heeft geen hersens ligt in de winkel.


Op 't nachtkastje

Dinsdag 13 maart, komt in de serie schrijversportretten 'Op 't nachtkastje' van de VPRO op Ned.2 Mensje van Keulen aan het woord (22.52 uur, na Nieuwsuur)

Bij Tom Lanoye stond ook Liefde heeft geen hersens op de boekenplank:

boekenplank Ton Lanoye Liefde heeft geen hesens


Op 12 mei gaat van theatergroep Bo!nk het toneelstuk/musical Ratti, naar Mensje van Keulens 'Meneer Ratti' in première. Informatie :
http://boinktheaterproducties.nl/index.php/het-verhaal

Derde druk Liefde heeft geen hersens

Liefde heeft geen hersens was snel uitverkocht en daardoor enige dagen niet verkrijgbaar, maar de derde druk ligt nu in de winkel.


Van Aap tot Zet is weer verkrijgbaar, in de inmiddels zevende druk.

Cobra.be

Gefilmd interview door Johan De Haes op Cobra.be.


Radio interviews

9 februari is Mensje van Keulen te gast in het programma Kunststof (radio 1, van 19.00 uur tot 20.00 uur)
20 februari is zij te horen in De Avonden (radio 6).


Liefde heeft geen hersens

Uitgeverij Atlas presenteert op Valentijnsdag de nieuwe roman Liefde heeft geen hersens, maar het boek ligt al vanaf 10 februari in de boekhandel. Lees hier alvast de recensie uit Vrij Nederland.


Charlotte Köhler Prijs 2011 voor Mensje van Keulen

Op 17 november 2011 werd De Charlotte Köhler Prijs, een driejaarlijkse prijs van 18.000 euro voor schrijvers van literair werk, in de Koninklijke Foyer van de Stadsschouwburg te Amsterdam uitgereikt aan Mensje van Keulen (1946). Het eerste verhaal van Mensje van Keulen werd in 1969 gepubliceerd in Hollands Maandblad. Haar inmiddels vele malen herdrukte debuut Bleekers zomer (1972) wordt tot de klassieken in de Nederlandse literatuur gerekend.
De jury acht zowel haar romans als haar verhalen van grote literaire waarde en eert met de bekroning van haar recentst verschenen werk Een goed verhaal (2009) haar trefzekere techniek, haar uitnemende taalgevoel en bijzondere verbeeldingskracht.


40-jarig schrijverschap

Op woensdag 25 mei organiseert BorderKitchen in samenwerking met uitgeverij Atlas een feestelijke avond rond het 40-jarig schrijverschap van Mensje van Keulen in haar geboortestad Den Haag. Arjan Peters, literair criticus van de Volkskrant, zal haar interviewen. Daarnaast geeft een aantal speciale gasten acte de présence. Uitgebreide informatie vindt u op www.borderkitchen.nl.

Zaterdag 21 mei – interview met Hans Smit in Opium-radio, (vanaf 14.30 uur)

Zondag 29 mei – interview met Wim Brands in Boeken (Ned. 1, 10.20 uur)

E-verhalen gratis te downloaden

Ter gelegenheid van het jubileum geeft uitgeverij Atlas in mei drie verhalen als e-verhaal cadeau. Het eerste verhaal 'De spiegel' kunt u downloaden via deze link (even naar beneden scrollen}.


De verhalen (mei 2011)

De eerste verhalenbundel van Mensje van Keulen, Allemaal tranen, werd unaniem geprezen. Die lof nam bij de latere verhalen alleen maar toe. Zo stonden de bundels Het andere gezicht en Een goed verhaal op de shortlists van de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuurprijs en de Gouden Uil. Ter gelegenheid van haar vijfenzestigste verjaardag in 2011 en veertigjarig schrijverschap zijn haar verhalen bijeengebracht in De verhalen. Naast de bundels zijn ook verhalen opgenomen die niet eerder in boekvorm verschenen.


Een goed verhaal op shortlist Libris Literatuur Prijs 2010

Mensje van Keulen op shortlist Gouden Uil Literatuurprijs 201


Longlist Libris Literatuur Prijs 2010

Een goed verhaal is op de Longlist Libris Literatuur Prijs 2010 geplaatst.


Bobbie

Bobbie

In januari 2010 verschijnt Bobbie, een speciale uitgave van Februari Boekhandels, bestemd voor klanten en relaties. De tekening op het omslag is van Willem van Malsen.


LONGLIST OPZIJ LITERATUURPRIJS 2009

De verhalenbundel Een goed verhaal is genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs. De jury, bestaande uit Xandra Schutte, Daniëlle Serdijn, Esther Gerritsen, Pia de Jong en Femke van Wiggen, nomineerde twaalf titels. De shortlijst wordt eind november bekendgemaakt.


Mensje van Keulen draagt een werk van multi-talent Willem van Malsen aan voor de Virtuele Vitrine van de AVRO. Van Keulen was bevriend met de kunstenaar die in 2005 is overleden.


Herdruk De rode strik (2010)

In het kader van het thema van de Boekenweek 2010: 'Titaantjes- opgroeien in de letteren', zal begin maart 2010 een herdruk verschijnen van de roman De rode strik.


Tien stoute katjes in twaalf talen

Oktober 2009 is bij uitgeverij Atlas een bijzondere, twaalftalige editie van Tien stoute katjes en wel – naast het Nederlands – in het Engels,Duits, Zweeds, Frans, Portugees, Roemeens, Italiaans, Sloveens,Tsjechisch, Russisch, en Chinees verschenen. De vertalingen zijn gemaakt in een workshop (begeleid door Edo Velema) voor studenten aan de Zomercursus Nederlandse Taal en Cultuur 2008 in Zeist. Het gaat om studenten die buiten Nederland aan een universiteit Nederlands studeren.


Haagse Iconen

Op 19 april was Mensje van Keulen te gast bij Radio TV West
Het programma is hier nog te zien: haagse_iconen of anders via "Uitzending Vermist" van de Haagse omroep.


Boekenweek 2009: Van Aap tot Zet

(filmpje van Jacinta Holtslag)


Een goed verhaal

Begin februari 2009 is bij uitgeverij Atlas een bundel van zes verhalen uitgegeven onder de titel Een goed verhaal.

Mogen behoefte aan liefde en erkenning, teleurstelling in het leven en eenzaamheid terugkerende thema's in het werk van Mensje van Keulen zijn, in deze zes verhalen wordt de lezer meegesleept door vaak uiterst verrassende situaties. Een goed verhaal is een van de nieuwe hoogtepunten in haar vier decennia omspannende literaire oeuvre.


Opium 31 januari om 12.45 uur op radio 1. (herhaling zondag 1 februari om 12.15 uur, en op Cultura op maandagavond, om 20.30 uur)


Kunststof - Liveprogramma

Naar aanleiding van het verschijnen van 'Een goed verhaal' is Mensje van Keulen op 1 februari te gast bij de live-uitzending 'Kunststof' op Ned. 2, om 17.30 uur (herhaling maandag 3 febr. 23.45 uur).


Mensje in Knetterende letteren op Cultura.

Aflevering 8 van Knetterende Letteren waarin Mensje van Keulen met onder anderen K.Schippers optrad, is te vinden via de knop 'on demand' op cultura.nps.nl of deze pagina.


Oerboek De Schriften wachten verschenen

Eind oktober verscheen bij uitgeverij Atlas De schriften wachten, de derde in de reeks oerboeken. In dit oerboek zijn drie vroege verhalen van Mensje van Keulen voor het eerst gepubliceerd. Ook haar eerste roman, Bleekers zomer, is in het boek opgenomen.


Mensje in poezenbloes
foto © Vincent Mentzel
Hollands Dagboek

In de NRC van zaterdag 19 juli 2008 vertelt Mensje van Keulen onder andere over haar poezen en haar nieuwe verhalenbundel. Mocht u het gemist hebben, dan kunt u het hier lezen.


Gebonden herdruk Aap tot Zet

In juli 2008 is de zesde druk van Van aap tot zet met tekeningen van Jan Jutte verschenen.


Oerboek (verschijnt september 2008, uitgeverij Atlas)

Al voor haar debuut in 1972 schreef Mensje van Keulen verhalen, maar deze werden niet of slechts voor een beperkt publiek gepubliceerd. Toch zijn in dit vroegste werk al de sporen van haar latere verhalen en stijl te vinden, het rauwe onopgesmukte realisme waarmee ze mensen uit de eenvoudige burgerij van de jaren zestig en zeventig in Nederland portretteerde. In dit oerboek worden drie van deze vroege verhalen (1968/1969) voor het eerst in boekvorm gepubliceerd. Literatuurwetenschapper Sander Bax heeft de verhalen geannoteerd en plaatst ze in het oeuvre van Mensje van Keulen. In De schriften wachten blikt de schrijfster ook zelf terug, mede aan de hand van overvloedig beeldmateriaal. Daarnaast is Bleekers zomer opgenomen, het eerste grote literaire werk dat ze na deze verhalen schreef. Idee en samenstelling: neerlandicus Mirjam Rotenstreich en neerlandicus en hoogleraar boekwetenschap Lisa Kuitert.

In deze reeks verschenen eerder: Hella Haase, Een doolhof van relaties, en: Jeroen Brouwers In het midden van de reis door mijn leven


In maart 2008 verscheen Uitzondering op de regel, het proefschrift van Lenny Vos, dat als ondertitel heeft ‘De positie van vrouwelijke auteurs in het naoorlogse Nederlandse literaire veld’. In dit onderzoek wordt uitgebreid ingegaan op de literaire loopbaan van Mensje van Keulen en de literair-kritische ontvangst van haar werk. (ISBN 978-90-367-3343-4)


Kroatische vertaling Laatste Gasten

Dit voorjaar verschijnt bij uitgeverij Andrejici de Kroatiche vertaling van De laatste Gasten (vertaald door Maja Weikert).


Juweeltje

Bij B4Books verschijnt in februari 2008 in de reeks Literarire Juweeltjes van Mensje van Keulen De Spiegel . De boekjes à €1 (met achterin een kortingsbon van €2.50) zijn uitsluitend in de maand februari te verkrijgen bij de Bruna boekhandels.


In december 2007 traden tijdens de Avond van het Goede Ezeldoel in de Koog op Texel Kees van Kooten, Kasper van Kooten, Candy Dulfer en haar band en Mensje van Keulen op. Tevens werden er schilderijen van Ingmar Moerbeek en Fred Wiering geveild. De opbrengst is voor Het Tesselhuus en Brooke Hospital. 19 januari 2008 zullen de cheques in Question Plaza in Den Burg worden overhandigd.


 

omslag De laatste Gasten

Begin januari 2007 is bij Uitgeverij Atlas De laatste gasten verschenen. Eind augustus kwam de roman op de Tiplijst AKO Literatuurprijs 2007. Op meeslepende wijze beschrijft Mensje van Keulen een groep mensen die elk op eigen wijze hun leven leiden binnen de afgebakende grenzen van een pension.

Wanneer Florries liefdeloze tante overlijdt, moet Florrie het huis verlaten. Ze vindt werk in De Meihof, een landhuis aan de Amstel. Hier verblijft een aantal eigenzinnige gasten, waaronder een kunstschilder, een kunsthistoricus, een gepensioneerd echtpaar, een medewerkster van een uitgeverij, een musicoloog en de weduwe van een beeldhouwer.
Met de komst van Florrie veranderen de onderlinge verhoudingen en al snel is niets meer hetzelfde.

" Maar wat Mensje van Keulen uiterst vakkundig open laat, is dat alles ook heel anders had kunnen zijn. Dertig jaar van gerijpt talent heeft ze nodig gehad om de suspense zo vrij te laten zweven als hier gebeurt. Zij heeft de waarheid niet in pacht, ze vertelt alleen maar. Zoals het genie van Vermeer al eeuwen zichtbaar is op zijn vermaarde doek, zonder dat iemand het definitief kan verklaren." (Arjan Peters in de Volkskrant van 5 januari 2007)Mensje van Keulen zal ook bij de komende verkiezingen lijstduwer van de Partij voor de Dieren zijn.

N.B. Mensje van Keulen mag niet onder de naam die ze al veertig jaar draagt op de kieslijst van de Partij voor de dieren mag staan. Mensje is onthutst dat de kiesraad deze naam niet erkent, hoewel ze met Van Keulen getrouwd is geweest en al haar boeken onder die naam verschenen zijn. U zult haar dus onder haar meisjesnaam Mensje van der Steen op plaats 20 van de Partij voor de dieren vinden. Zie ook dit artikel in de NRC (pdf) van dinsdag 7 november.


Jubileumuitgave Bleekers zomerOp 30 september is ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Uitgeverij Thomas Rap een jubileumuitgave van Bleekers zomer verschenen.

Recensente Janet Luis koos voor de NRC 'de zes beste boeken voor het strand' voor de zomer van 2006 en zette Engelbert (waarvan inmiddels bij Pandora de zesde druk is verschenen) van Mensje van Keulen bovenaan haar lijstje.


Uitgeverij Rubinstein heeft Alle dagen laat uitgebracht als luisterboek, door de auteur zelf ingesproken. Eveneens is een luisterboek verschenen waarop alle 26 verzen van het dierenalfabet Van aap tot zet (met als bonus enkele van de gedichten 'op zijn Haags') te horen zijn.


Voor het interview in de reeks 'Andere ogen' in de Volkskrant (tekst Wim de Jong) tekende Mensje van Keulen een zelfportret waarvan hier een grotere versie te zien is. zelfportret_klein

Half juni verscheen bij uitgeverij Atlas Alle dagen laat, het dagboek dat Mensje van Keulen in 1976 begon bij te houden. Ze boekstaaft hierin haar dagelijkse beslommeringen, vertelt over haar huwelijk, familie en vrienden. De dagelijkse strijd om tot schrijven te komen wordt duidelijk, maar ook de vele vrolijke avonden die ze met literaire collega’s doorbrengt. In deze periode begint ze aan een eerste versie van een roman te werken die later onder de titel Overspel zou verschijnen. Ook is een uniek, erotisch verhaal opgenomen dat destijds als exclusieve uitgave verscheen. Naast alle ontroerende en innemende verhalen en gebeurtenissen geeft dit dagboek een fascinerend portret van de tweede helft van de jaren zeventig.

Het dagboek bevat ook foto's uit de jaren zeventig en een erotisch verhaal.(Als u op het portret van Reve klikt, krijgt u een vergrote versie van aanzienlijk betere kwaliteit, maar dan moet u wel even geduld hebben voor het hele bestand op uw scherm staat.)

omslag Alle dagen laatReve tekening

Onder het motto 'Mensje van Keulen is jarig en dat vieren wij met jubileumprijzen' heeft uitgeverij Atlas een speciale aanbieding: van 1 juni tot 31 augustus zullen Olifanten op een web, De gelukkige, Het vroege werk en Overspel voor €10 in de boekhandel te koop zijn. Tevens verschijnen voor de gelegenheid de Pandora-uitgaven Engelbert en Het andere gezicht voor €7,98.


Campagne "LEES" van start

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) is een campagne begonnen die zich richt op verschillende doelgroepen, zo wordt nu gestart met rapper Ali B, Mensje van Keulen en de presentatrice van de boekenrubriek van "Goedemorgen Nederland" , zelf ook auteur Susan Smit.


Audioboek: via de site van de VPRO kunt u Bleekers zomer als audioboek beluisteren.


Mensje van Keulen steunt de Partij voor de Dieren: http://www.partijvoordedieren.nl en is ambassadeur voor Brooke Hospital.


Nieuwe uitgaven en herdrukken:

  • De zesde druk van Engelbert is bij Pandora verschenen.
  • Van de verhalenbundel Het Andere Gezicht dat op de shortlist van de Ako Literatuurprijs en de longlist van de Libris Literatuur Prijs prijkte, is de vijfde druk bij Pandora in pocketuitgave verschenen.
  • Stichting Uitgeverij XL heeft een groteletterversie van Het andere gezicht uitgebracht. Bij deze uitgeverij is ook De gelukkige in grote letter te krijgen.*)
  • Van Olifanten op een web is inmiddels de achtste druk in een gebonden editie verschenen.
  • De roman De gelukkige (zesde druk) werd in diverse kranten en tijdschriften genoemd onder de beste boeken van 2001 en belandde op de longlist van de Libris Literatuurprijs. Inmiddels is de 7e druk verschenen in de Pandorareeks. De Duitse vertaling kwam uit bij Arche onder de titel Die Glückliche.
  • Er is een hernieuwde uitgave van Overspel (8e druk).
  • Van Tommie Station, dat enige jaren niet verkrijgbaar is geweest, is bij uitgeverij Atlas de vierde (herziene) druk verschenen.

*) De meeste titels van Mensje van Keulen zijn verschenen bij Uitgeverij XL dan wel De Grote Letter Bibliotheek.


Aanvragen van en informatie over lezingen: Stichting Schrijvers School Samenleving: www.sss.nl.

Liefde heeft geen hersens - Mensje van Keulen
De verhalen Mensje van Keulen
omslag Een goed verhaal
De schriften wachten Oerboek
Aap tot Zet
Kroatische vertaling Laatste Gasten
juweeltje
omslag Alle dagen laat
poster actie Lees
omslag Duitse vertaling
omslag